Rohkea rokan syö ja korvaa shampoopullot ruokasoodalla tai vain vedellä.
No poo on tullut jäädäkseen - lue kaikista luonnollisimmasta hiustenhoidosta!

 

No poo - elämäni ilman shampoota

Jokainen ekomimmi löytää itsensä jossakin vaiheessa puntaroimasta shampoottoman elämän plussia. Ja niitähän riittää: kun jättää shampoopurkit pois ei päästä sulfaatteja vesistöön, vähentää muovijätettä ja antaa hiusten elää oikeaa, luonnollista elämäänsä. Itsekin innostuin kokeilemaan shampootonta elämää ja täytyy sanoa, että onnistumisia on ollut, mutta myös mokia.

Mitä on No poo?

No poo -elämää voi elää monella tavalla: kovikset siirtyvät hiusten pesuun pelkällä vedellä ja hoitavat latvoja erilaisilla öljyillä. Toiset siirtyvät palashampooseen tai ruokasoodaan ja vain pidentävät hiustenpesuväliä tällä tavoin. Jotkut taas huomaavat, että no poo ei todellakaan ole heidän juttunsa. Näin voi käydä varsinkin, jos on tottunut laittamaan tukkaa monen eri sorttisella hiustuotteella. Ne eivät nimittäin puhdistu ihan vaan vedellä.

Ekosyistä no poo -metodi on alkanut kiinnostaa myös valtaväestöä. Itse tein parikin virhettä kun aloin testailemaan shampootonta elämää. Keräsinkin muutamia vinkkejä, jotta sinun ei tarvitsisi tuskailla no poo -elämän alussa.

Itse tein parikin virhettä, kun aloin testailemaan shampootonta elämää.”

Ota asioista selvää ennen kuin aloitat
Itse kokeilin pehmeää laskua shampoottomaan elämään. Vaihdoin ensin Burt's Bees -luonnonshampooseen ja siitä vielä Flow'n palashampooseen. Pehmeä lasku on aika yleinen tapa aloittaa no poo -elämä. Molemmat vaihtoehtoiset shampoot jättivät kuitenkin tukkani tönköksi. Myöhemmin luin, että syy saattaa piillä kovassa vedessä, joka reagoi huonosti saippuan kanssa.

Sinnittelin kuitenkin shampoopalan kanssa ja yritin pidentää pesuväliä ja pikkuhiljaa hiukseni tottuivatkin uuteen pesutapaan. Olin kuitenkin unohtanut erään superoleellisen asian.

Aloita luonnollisella syväpuhdistuksella. Säästä hermojasi, älä skippaa tätä
Olisinpa lukenut tarkemmin esim. No Poo -method -sivuston ohjeita. Prosessi kannattaa aina aloittaa luonnollisella syväpuhdistuksella. Pese tukka ruokasoodaseoksella (1 osa ruokasoodaa ja 3 osaa vettä) ja omenaviinietikkahuuhtelulla (haju on vähän ikävä, mutta lähtee veden kanssa). Tajusin pestä tukan näillä nikseillä yli kuukauden palasaippuakikkailun jälkeen. Ja kas, tukkahan oli kiiltävämpi ja ilmavampi kuin koskaan!

Ruokasoodasta on hyvä huomata, että se on itsessään aika tuhtia kamaa. Ne, jotka pesevät tukkaansa jatkuvasti ruokasoodalla käyttävät kuulemma noin puoli teelusikallista soodaa ja loput vettä. Lue esim. Kemikaalicocktailista, kuinka kävi päänahan pH-arvoille jatkuvalla ruokasoodapesulla.

Hanki luonnonharja ja harjaa, harjaa, harjaa
Varisinkin no poo -elämän alussa hiukset rasvoittuvat. Luonnonharja levittää hiusten luonnollista, hoitavaa rasvaisuutta koko pituuteen. Sen sijaan, että kärvistelisit hieman, öh, kiiltävän kuontalon kanssa, harjaa ihan hulluna. Samalla päänahka saa hoitoa. Ajan kanssa tilanne rauhoittuu ja voit elää pidemmän pesuvälin kanssa tai jopa kokonaan ilman pesuja!

Miten sitten oma kuontaloni voi? Sanoisin, että vielä totutellaan, koska lähdin niin soitellen sotaan. Viikko superpesun eli ruokasoodapesun jälkeen tuskailen klimppitukan kanssa ja huomenna on pakko tehdä jotakin. Pyrin nyt ensin pidentämään pesuvälin viikkoon ja katsotaan siitä eteenpäin!

Lisää vinkkejä kannattaa lukea täältä

Yleisimmät virhetilanteet no poo -tukassa ja ratkaisut

No poo ennen ja jälkeen -kuvat

Kemikaalicocktailin no poo -testi

Lue myös

Luonnonkosmetiikan shampoot

Evolve Beauty ja Evolven shampoot

Hiusten hoito