Luonnonkosmetiikan shampoovalikoima on laaja ja rehellisesti monin osin vielä kokeileva. Kun shampoosta riisutaan silikonit ja sulfaatit on pakkokin vähän testailla mikä toimii. Jokainen ekoileva tukkajumalatar joutunee kokeilemaan ainakin paria tuotetta ennen kuin löytää omansa. Alla pieni opas luonnonmukaisiin shampoisiin.

 

Miten luonnonkosmetiikan shampoo eroaa tavanomaisesta?

Oma lähtökohtani on, että luonnollinen shampoo on ympäristöystävällinen ja vähemmän, jos ollenkaan kemikaaleja sisältävä vaihtoehto. Ainesosien kannalta se tarkoittaa, että luonnollinen shampoo ei sisällä synteettisiä aineita tai ei ainakaan koostu pääosin synteettisistä aineista. Itse pidän tärkeänä, että ainakin seuraavia ei ole tukanpesuaineissani:

  • silikoneja, esim. Cyclohexasiloxane, Cyclopentasiloxane, Siloxane, Amodimethicone, Cyclomethicone, Dimethicone ja tietenkin Silicone (Sileän tunteen tekevä, mutta ei oikeasti hoitava aine. Silikonilla on helppo tehdä tuotteesta hoitavan tuntuinen halvalla.)
  • Sulfaatteja, esim. Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Dodecyl Sulphate tai Sodium Laureth Sulfate (Edistää osaltaan vesistöjen rehevöitymistä)
  • Metyyli-isotiatsolinonia, eli methylisothiazolinone tai methylchloroisothiazolinone (Monia allergisoiva säilöntäaine)
  • Parabeeneja eli esim. methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben ja isobutylparaben (säilöntäaine, joka on joissakin tutkimuksissa liitetty syöpään)

Miksi luonnonkosmetiikkaa ja luonnollista shampoota?

Lyhyt vastaus: koska luonnonkosmetiikassa ja shampoissa on enemmän hoitavia ainesosia ja vähemmän luonnolle ja kropalle haitallisia ainesosia. Siinä, missä markettishampoon sisällä on kärjistettynä vettä ja silikoneja, on luonnollisemmissa vaihtoehdoissa esim. karitevoita hoitamaan hiusta ja teepuuöljyä oikeasti puhdistamaan tukkaa.

Tiesitkö, että vielä vuosisata sitten tukkaa pestiin harvoin, jopa vain kerran kuussa.”

Millaisia luonnollisia shampoita on?

No niin, nyt päästiin jännän äärelle. Sen jälkeen kun avartaa katsettaan marketin hyllyltä, niin aika monestakin ainesosasta voi keksiä shampoon. Jos nyt kuitenkin pysytään mukavuusalueella ja keskitytään itsekeitettyjen seosten sijaan (näitä varten lue lisää No Poosta) valmistuotteisiin. Karkeasti jaettuna luonnonkosmetiikan shampoot ovat nestemäisiä tai palashampoita.

Nestemäisistä suosittuja ovat esimerkiksi Laveran ja Urtekramin shampoot, jotka ovat vähän edullisempia ja paremmin saatavilla (esim. Stockalta). John Masters Organics on hieman laadukkaampi ja tyyriimpi hiustenhoitosarja ja Evolve on näiden kahden välistä. Oma suosikkini on tällä hetkellä tuo jälkimmäinen brittiläinen Evolve, jolla on myös huipparihyvältä tuoksuvia vartalovoiteita!

Palashampoissa suosittuja ovat Flow'n ja Nürmen palikat. Sitten on palasaippuoita, joita toiset käyttävät myös shampoona, kuten musta saippua ja Marseilles-saippua. Itse olen kokeillut vain Flow'n ja Nürmen paloja, molemmat hyviä. Jälkimmäisistä en pysty sanomaan muuta kuin, että kokeile, jos vaikka innostut!

Entä ne sudenkuopat?

No, niitäkin on. Tai ainakin yksi yleinen, mitä luonnollisiin shampoisiin tulee. Siirtyessään luonnolliseen shampooseen moni saattaa kokea klimppitukan ongelman. Itsekin tähän törmäsin. Tukka on pesun jälkeen tönkkö ja vahamaisen oloinen, eikä niinkään kuohkea ja puhtaantuntuinen. Ongelma voi olla shampoossa, mutta todennäköisesti voit vain tarvita hieman tottumista luonnolliseen hiustenpesuun. Jotta saat selville, onko kyse tottumuksesta vai tuotteesta, tee syväpuhdistava pesu ruokasoodalla ja omenaviinietikalla ennen siirtymistä luonnolliseen shampooseen. Ohjeet löydät esim. No Poo -artikkelista.

Mistä luonnonshampoita sitten saa?

Jopa marketeista tätä nykyä! Mutta parhaan asiantuntemuksen saat alan liikkeistä, kuten Joliesta, Twist & Be:stä, Pür-kaupasta tai Ruohonjuuresta Helsingissä. I Love Me -messut ovat myös järkyttävän hyvä tietoaitta luonnollisessa kosmetiikassa. Siellä kannattaa vaan tunkea itsensä myyjien luo ja kysyä niin paljon kuin sielu sietää.

Netissä on tietenkin myös kauppoja, mutta ennen kuin se oma suosikki on löytynyt voi olla vähän arpapeliä ostella luonnonkosmetiikkaa tai shampoota netistä. Hyvä vinkki on kysyä myyjiltä ja jopa tiedustella rohkeasti näytteitä. Syynää lisäksi sisällysaineluetteloa ja etsi sieltä omalle hiustyypillesi sopivia aineita.

Pieni muistilista ainesosista, jotka ainakin sopivat erilaisille hiustyypeille:

  • Luonnonkiharalle parhaita ainesosia ovat muun muassa oliiviöljy, hunaja ja kookosöljy.
  • Vaaleille hiuksille kamomilla ja jojoba
  • Värjäämisestä kuluneille hiuksille kokeile argan-öljyä sisältäviä tuotteita.
  • Hennolle hiukselle taas strukturia antavat esimerkiksi olutshampoo ja vihreää teetä sisältävät shampoot sekä propolis-uutetta hyödyntävät tuotteet.
  • Hiustuotteiden jäämistä kärsineet hiukset hihkuvat omenaviinietikan puhdistavasta voimasta ja teepuuöljystä.
  • Rasvoittuville hiuksille savi ja teepuuöljy

Tätä julkaisua eivät ole tukeneet mainittujen tuotteiden brändit, eikä julkaisua ole tehty kaupallisessa yhteistyössä.