Kuivat hiukset tulevat luonnonlahjana kaikille, joita on myös luonnontaipuisalla tai -kiharalla tukalla siunattu. Armottoman hoitoaineilla lotrauksen jälkeen totesin, että ehkäpä silikoineilla kyllästetyt aineet eivät tee tukalleni ihmeitä ja lähdin hakemaan eloa kuiviin hiuksiin eri tietä. 

 

Kuivat hiukset? Ota oikeat aineet käyttöön

Oma kokemukseni on, että kuiviin hiuksiin on turha kaataa lisää ja lisää tavanomaisia hoitoaineita. Parhaimmillaan olen istunut saunassa hoitoaine päässä ja odottanut ihmettä. Todellisuudessa saunan kova lämpö tekee kuulemma enemmän haittaa kuin hyvää hiuksille.

Toki käytän edelleen hoitoainetta shampoon jälkeen, mutta olen vaihtanut luonnonmukaiseen shampooseen ja hoitsikaan (miksi muuten kampaajat aina puhuvat hoitsikasta?). Oleellisin työ kuivan tukan hoidossa tehdään kuitenkin usein ennen tai jälkeen pesun.

kuivat-hiukset.jpg

Kuivien hiusten hoito ennen pesua

Kuiva hius imee itseensä hoitavia aineita yllättäen myös kuivana. Suosikkimenetelmiäni kuivan tukan hoitoon ennen pesua on kookosöljyhoito. Sipaisen kookosöljyä maltillisen määrän ongelma-alueille eli yleensä latvoihin ja annan vaikuttaa puolisen tuntia. Kun öljyä on sopivasti, eikä liikaa, niin voi samalla puuhastella kotiasioita ilman, että lattioille tippuu öljyä. Tässä hoidossa on syytä muistaa, että aloitat pesun laittamalla shampoon kuiviin hiuksiin (ja päänahan lisäksi sipaise shampoota latvoihinkin). Jos kastelet tukan, niin öljy lähtee älyttömän huonosti tukasta ja seuraava päivä meneekin wet-lookissa. Jos pesu meni oikein, niin tulet suihkusta pehmeämmän tukan kanssa.

Kuivat hiukset ja omenaviinietikka?

Tätäkin olen kokeillut. Omenaviinietikan vannotaan hoivaavan hiusta, kun pesun lopuksi huuhtelee tukan viinietikalla. Testissä annostelin yhden osan omenaviinietikkaa ja kolme osaa vettä purkkiin ja heitin huuhteluaineen tukkaan viimeiseksi. Annoin vaikuttaa jokusen minuutin ja huuhtelin vielä vedellä lopuksi. Ja kyllä, tukka tuntui vahvalta ja oli oikeasti kiiltävä hoidon jälkeen.

Varoitus: omenaviinietikkahoito tuoksuu hyvin voimakkaasti, mutta vain hetkellisesti eikä ainakaan meillä jäänyt pysyviä hajuhaittoja hiuksiin tai kylppäriin.

Kuivien hiusten hoito pesun jälkeen

Hiusten kuivuttua mielellään ilman föönin kuumaa ja edelleen kuivattavaa apua, käytän erilaisia tuotteita riippuen siitä, pidänkö hiukset suorina vai kiharina.

Jos olen mennyt hairahtamaan föönaukseen ja suoristukseen, suihkuttelen tietenkin ennen föönausta lämpösuihketta läpi koko tukan. Suoristuksen jälkeen nappaan hyllystä suosikkihiusseerumini, jolla katson latvat läpi. Synteettisissä hiusöljyissä on usein silikoneja, ja niiden sijaan suosinkin esimerkiksi Nuxen legendaarista huile prodigieusea, joka sopii kropalla, kasvoille ja kyllä vain hiuksillekin.

Jos annan hiusteni kihartua, niin kuivumisen jälkeen en latista kiharaa öljyillä, vaan kirvoita sen esiin kiharille tarkoitetulla tuotteilla. Oma suosikkini on Inkuton Hair Food for Curly Hair, jonka nimi kertoo kaiken. Muun muassa shea-voita sisältävä luonnollinen hiustuote toimii kuin vaha. Lämmitän tuotetta vähän aikaa sormissa ja hieron sitä sitten latvoihin. Kuin taianomaisesti tuote saa latvoista pongahtamaan kiharaa!

Kuivat hiukset - kokeile näitä vinkkejä

Unohda kampaamojen tyrkyttämät silikonituotteet
Aika hassua, kuinka monessa "rescue for dry hair"-tuotteessa on silikoneja. Oma kokemukseni on, että silikonit tekevät tukasta purkkaa ja harjatessa hiukset naksahtelevat poikki. 

Älä pelkää öljyä
Ne, joilla kuiva tukka on myös ohut, pelkäävät yleensä hiusseerumien tai öljyjen käyttöä. Turhaan! Kokeile esimerkiksi kookosöljy- tai manteliöljyhoitoa ennen pesua. Laita vaikka aluksi vain vähän öljyä ja lisäile sitä mukaa, kun rohkeutta löytyy. Pesussa lähtee ylimääräinen öljy, eikä tukka liimaudu päänahkaan, kun laitat öljyä vain latvoihin.

Kokeile shampoopalaa
Shampoopalan pesuominaisuudet perustuvat eri asioihin, kuin synteettisissä shampoissa. Moni kuiva tukka on löytänyt helpotusta shampoopalasta, joten miksipä ei kokeilla luonnollisempaa vaihtoehtoa.